Dacă ai ten uleios, uscat sau mixt – articolul acesta e pentru tine. De fapt, dacă ai piele, te interesează acest articol pentru că vom discuta despre ce este pH–ul și de ce e mai important decât ai crede. În acest articol, vei primi răspuns la întrebarea ce este pH-ul pielii și cum te influențează dacă ai tenul uleios, uscat sau mixt. Pielea, după cum probabil știi deja, e cel mai extins organ al omului. Ceea ce e fascinant este că are roluri multiple. Printre ele e și faptul că acționează ca o barieră protectoare pentru organele interne: datorită ei, bacteriile și virusurile sunt ținute la distanță. Factorul care deține controlul asupra acestei bariere îl știi sub denumirea de pH al pielii. În următoarele rânduri, îți voi explica ce este, care e rolul lui, care sunt manifestările când pH-ul e dezechilibrat și ce poți face pentru a-l reechilibra.
Ce este pH-ul?
PH-ul pielii face referire la concentratia ionilor de hidrogen (de aici și prescurtarea care vine de la „potențialul de Hidrogen”). E important să știi asta pentru că indică de fapt, aciditatea sau alcalinitatea pielii. Mai jos vei afla și de ce e important acest aspect.
Cum se măsoară pH-ul?
PH-ul se măsoară pe o scară de la 0 la 14: la 0 aciditatea este cea mai ridicată, la 14 alcalinitatea este cea mai ridicată. La mijlocul (7) este neutru (spre ex. apa). Pielea este puțin acidă, se situează pe această scară între 4.5 și 5.5.
Care e rolul pH-ului?
Poate nu o să îți vină să crezi, dar la suprafața pielii tale există un strat protector alcătuit din lipide, aminoacizi (secretate de glandele sebacee si sudoripare) și microbi „buni”, cu rol în apărare. PH-ul are rolul de a regla acest strat protector. Dacă pH-ul pielii tale este echilibrat, acest scut își face datoria cum trebuie și vei fi păzită de virusuri sau bacterii. Mai mult decât atât, acesta ajută antioxidantii existenți (de exemplu vitamina E) să-și desfășoare efectele benefice. Ceea ce înseamnă că vei avea o piele mai tânără, frumoasă, dar și sănătoasă – fără coșuri și acnee.
Cum se manifestă dezechilibrul pH-ului?
Dezechilibrul pH-ului se observă destul de ușor atunci când pielea ta devine:
- foarte uscată, sensibilă și iritată ceea ce înseamnă că pielea nu produce destul sebum pentru a o menține hidratată. În cazul acesta, pielea ta are o concentrație acida prea mare.
- foarte uleioasă, predispusă la apariția coșurilor și a acneei. Pielea se îngroașă, își pierde elasticitatea și apar puncte negre. Este un semn ca pielea ta are o concentrație alcalina mult prea mare, creând un mediu propice pentru multiplicarea bacteriilor responsabile de aparitia cosurilor (Propionibacterium acnes).
Sunt factori atât genetici care influențează, cât și alți perturbatori precum alimentația nesănătoasă, stilul de viață sedentar sau alți factori externi (ex. poluare). De asemenea, și spălarea feței cu apă de la robinet,folosirea cosmeticelor nepotrivite și curățarea superficială a tenului pot dezechilibra pH-ul.
Ce poți face pentru a echililbra pH-ul?
Ia-ți timp pentru o rutină eficientă de îngrijire a feței. Folosește un demachiant potrivit tenului tău, folosește produse exfoliante (dar nu foarte dure), și nu uita să folosești creme sau seruri hidratante sau reparatoare.
Un pas foarte important (adesea neglijat) este să aplici o loțiune toner între demachiere/exfoliere și hidratare. O loțiune tonică fără alcool (cele cu alcool usucă pielea) va curăța tenul în profunzime, mai mult decât o poate face demachiantul, va restabili echilibrul pH-ului și va pregăti tenul pentru ca serul/crema hidratantă folosită ulterior să fie mult mai eficientă.
Recomandarea Violeta Cosmetics este Loțiunea Tonică cu iasomie (de inclus hyperlink). Este un produs pe care l-am conceput pentru mine în primul rând, eu având un ten uleios și acneic cu care m-am luptat până la 35 de ani.
Este o loțiune non-agresivă, hidratantă (conține ingrediente hidratante precum gelul de Aloe Vera, sodium PCA, acizi de fructe și extract de castravete) și cu un miros delicat de iasomie. Nu te speria dacă vezi la ingrediente și „benzyl alcohol”, nu este alcoolul despre care îți spuneam mai sus că usucă pielea (acela e alcool etilic și metilic). Alcoolul benzililc în acest caz face parte dintr-o combinație de elemente ce au rost de conservat care împreună formează abia 0.6% din compoziția loțiunii.
Loțiunea este potrivită tuturor tipurilor de ten. Te încurajez să o încerci. Din proprie experiență îți spun, dă rezultate!
Sper că ți-au fost de folos aceste informații și nu uita: orice ai face, ai grijă de pielea ta!